За нас

История

Читалище "Просвета” в град Поморие е основано през 1888 година от група ентусиасти, предимно учители и чиновници в някогашното многоезично Анхиало. В своята 125 – годишна история е извървяло трудния и стръмен път на своето развитие, като културна институция със свой характерен и уникален образ.

Това естествено му отрежда и водещата роля в културната политика на града и селищната система. В периоди на премеждия и възход читалището се помещава от малка дъсчена постройка в началото, през масивна двуетажна сграда от 1935 г., до модерен, стъклен палат през 2012 г. Разполага с най-голямата и най-богата библиотека в Община Поморие - 70 000 тома литература, чудесен театрален салон, балетна зала, кабинети.

През 1898 г. към читалището е създаден най-стария любителски театър с 119 годишна история. Тук са възпитани и отгледани поколения театрални таланти, чиито високи художествени постижения са отличени с над 10 Големи награди и отличия от Националните и Балкански фестивали на любителските театри в Тополовград, Цариброд и Каварна през последните години. Носител е на Специалната награда на Министерството на културата. 

В читалището работят и развиват своята дейност още Мажоретен състав, клуб за народни танци, школи по балет и гимнастика, студио "Художествено слово", школа по пиано, клуб "Краезнание" и др. 

Културния календар на Читалище "Просвета 1888" е изпълнен със завиден брой ежегодни прояви, много от които са станали емблематични за Поморие и за духовния живот в страната. Читалище "Просвета 1888" е инициатор и организатор на традиционните Национални поетични празници "Яворови дни", носещи духа и гения на великия поет Пейо Яворов - 59 години; на Националната седмица на морето - повече от 27 години; на Празниците на виното "Море от вино" - 17 години; на Националния фестивал "Ритъмът на морето" за духови оркестри и мажоретни състави - 12 години.

Със своята народополезна дейност читалището се е превърнало в притегателен духовен център. 

За своята 100 годишнина през 1988 г. Читалище "Просвета 1888" е удостоено с Орден "Св. Св. Кирил и Методий" -  I степен, Диплом и медал на Фондация "Ренесанс Франсе". Удостоено е и с Почетен знак на Община Поморие.

Галерия

View the embedded image gallery online at:
http://prosveta1888.com/about#sigProId8c534cb296

Log in

create an account