Традиционни изяви

Въведение Богородично

Денят на Християнското семейство - традиции и обичаи

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в Българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.

Чети още...

Сирни заговезни /карнавал/

Сирни заговезни /Поклади/ или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни и неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати. На този ден се веселим и забавляваме, така както са го правили нашите майки и бащи, баби и дядовци. Защото какво е един град без своите майтапчии, веселяци, без техните закачки и мурафети. На този ден по улиците на Анхиало, хората са излизали маскирани според собствените си предпочитания, обикаляли са къщите на приятели и роднини, за да изгонят всички зли и нечистиви сили в тях. Празника продължавал до късно вечерта с много песни, танци и весели закачки. Поморийци са знаели и вярвали, че годината ще бъде плодородна и благодатна, ако на Сирни Заговезни в дома ти влязат маски.

Чети още...

Празници на виното "Море от вино"

    Ежегодните Празници "Море от вино" се организират от Община Поморие и НЧ "Просвета 1888" и с подкрепата на "Черноморско злато" - Поморие. Всяка година празниците носят вълнуващи преживявания и оставят незабравими спомени у гостите и жителите на курортния град. В рамките на един месец винената фиеста се разгръща с изключително интересна, развлекателна и артпрограма, с участието на популярни български и чуждестрани изпълнители. С дегустация във винарски комплекс "Избата" се дава началото на Празниците. Море от вино по традиция се лее на площада пред читалището. Майсторите винари на "Черноморско Злато" откриват оригинален винен павилион, където гостите на града могат да си закупят от "златото" на Черноморието. Градусът на настроението се определя всяка вечер на открита сцена на площада от известни звезди, както и местни таланти и гости от чужбина, вдъхновени от виното. Гости на празненствата през годините са били имена и групи като, Теодосий Спасов, Кристина Димитрова, Орлин Горанова, Веселин Маринов, Булгара, Мистик и др. 

 

Чети още...

Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави "Ритъмът на морето"

От 2005 г.  на 1 и 2 септември НЧ "Просвета 1888" организира Националния фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави "Ритъмът на морето". В две последователни вечери, всяка година многолюдната публика на площада пред читалището е в плен на вълшебната музика и танци. Фестивалът няма конкурсен характер и възрастови ограничения. Той създава приятелства и дава възможност за обмяна на творчески идеи. 

 

Чети още...

Седмица на морето

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus rutrum, libero id imperdiet elementum, nunc quam gravida mi, vehicula euismod magna lacus ornare mauris. Proin euismod scelerisque risus. Vivamus imperdiet hendrerit ornare. Phasellus dapibus imperdiet nibh, nec sagittis odio condimentum sed. Phasellus dignissim, massa nec ornare fermentum, ligula massa varius dolor, a interdum nisl purus eu magna.

Чети още...

Яворови дни

    През 1956 г. НЧ "Просвета 1888" започват да организират Яворови вечери - сказки в салона на читалището. Чете се слово за Яворов от учителите по литература и се рецитират стихове на Яворов. През 1959 г. Тиха Ненова - секретар на читалището и библиотекар, дава идеята на Яворовите вечери да бъдат изнесени на Яворовите скали пред паметника на поета. Читалищният хор с диригент Милка Стоева е качен на корабче, което излиза от морето и приближава скалите с песента "От заник слънце озарени". Руска Митева, Стефана Мечкарова и други млади актьори от поморийският театър изпълняват стихове на Яворов. Тиха Ненова изнася слово за поета. Това е началото ...

Чети още...

Log in

create an account