Яворови дни

Яворови дни

    През 1956 г. НЧ "Просвета 1888" започват да организират Яворови вечери - сказки в салона на читалището. Чете се слово за Яворов от учителите по литература и се рецитират стихове на Яворов. През 1959 г. Тиха Ненова - секретар на читалището и библиотекар, дава идеята на Яворовите вечери да бъдат изнесени на Яворовите скали пред паметника на поета. Читалищният хор с диригент Милка Стоева е качен на корабче, което излиза от морето и приближава скалите с песента "От заник слънце озарени". Руска Митева, Стефана Мечкарова и други млади актьори от поморийският театър изпълняват стихове на Яворов. Тиха Ненова изнася слово за поета. Това е началото ...

    В последвалите години стартира и рецитал - конкурс по стихове на Яворов. Разпространяват се листовки, покани към летуващите лагерници в града. Руска Митева - детска учителка от Поморие, е основоположник на рецитаторската школа към читалището. В продължение на десетилетия тя подготвя млади таланти от Поморие за сцената на Яворови дни. С голяма любов, всеотдайност, възрожденски плам и професионализъм създава поколения рецитатори. През 1971 г. Читалището я изпраща на курсове за ръководители на художествени състави в Банско, където неин ръководител е проф. Мандаджиев. След завършването на курсовете Руска Митева става ръководител на театралната трупа.  Овладяла техниките на художественото слово и перфектния анализ, който прави на Яворовите творби, и позволява да подготви многобройни рецитатори, които в крайна сметка стават и носители на награди на "Яворови дни" - Поморие.

    Тази традиция продължава нейната ученичка Маргарита Гюрова. Тя завършва школата за ръководители на състави за художествено слово към Министерство на културата през 1988 г. в Пловдив и продължава по стъпките на своята учителка. Всяка година се подготвят повече от 15 рецитатопи от Поморие. Многобройни са наградите, спечелени в Яворови дни от възпитаниците и. Рецитаторите получават като награда почетен плакет с лика на Яворов, дело на склуптура Ненчо Русев, диплом и парична премия. Рецитал - конкурсът по творби на Яворов отдавна е надхвърлил рамката на местна проява. Днес, той е Национален и събира над 100 рецитатори от цялата страна. Техните качества и талант се оценяват от професионални журита в областа на българското театрално изкуство - режисьори и актьори.

    В състава на журито в годините са били: Катя Зехирева, Мария Гургулева, Андрей Чапразов, Николина Георгиева, Златана Хлебарова, Елисавета Сотирова, проф. Гриша Островски, проф. Методи Танев, Цветана Манева, Иван Налбантов, проф. Крикор Азарян, Павел Павлов, Васил Михайлов, Доротея Тончева, Симеон Димитров, Андрей Аврамов, Меглена Караламбова, Красимира Филипова, Димитър Мартинов, Александра Хонг, Христо Бонин, Георги Къркеланов, Ермена Чичикова, Филип Трифонов, Юрий Ангелов, Йорданка Кузманова, Владимир Пенев, Маргарита Младенова и др.

    През 1977 г. за първи път се обявява Национален конкурс за написване на поезия. През годините той е имал различен надслов: "Яворов, Поморие и морето", "Яворов и Поморие", "От Анхиалският бряг към възвишеността на поезията", "Яворов и ние", "Сизиф", "Две хубави очи" и "От заник слънце озарени, алеят морски ширини". В конкурса участват със свои творби автори от цялата страна, със средно 100 автори на година, представят се повече от 500 стихотворения. Утвърдил се в Националните писателски среди и печели все повече почитатели. За авторитета на конкурса говорят участвалите в него и носители на награди: Александър Геров, Димитър Данаилов, Дамян Дамянов, Евстати Бурнарски, Емил Розин, Минчо Куприянов, Ивайло Балабанов, Найден Вълчев, Рада Александрова, Надя Кехлибарева, Атанас Мочуров, Надежда Захариева, Валери Станков, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Тома Бинчев и разбирасе авторите от Поморие, Боян Чимов, Радка Манчева, Илия Кусев и Валентина Кръстева.

    През 2003 г. за 45-та годишнина на Яворови дни, НЧ "Просвета 1888" събира и издава сборника "Посвещения" на П. К. Яворов, в който са поместени наградените творби от Националния конкурс за поезия от своето начало до днес. Сборникът е издание на издателство "Захари Стоянов" с редактори Маргарита Чухлева и Мария Ралева, фотографии на Даци Карабашев и Красен Байлов.

    И двата конкурса в Яворови дни, със своите множащи се участници, дават увереността на организаторите - Община Поморие и НЧ "Просвета 1888", че паметта за Яворов е жива и ще продължава да живее и вълнува поколения негови почитатели.   

 

Видео

Галерия

View the embedded image gallery online at:
http://prosveta1888.com/appearances/javorov-days#sigProId254927ba5c

Log in

create an account